»Hiša s srcem, izkušnjami, znanjem in energijo!«

Dom za varstvo odraslih Velenje leži v mirnem obrobju samega jedra rudarskega mesta Velenje.

Začetki delovanja segajo v leto 1976. Skozi zgodovino delovanja se je z dozidavo povečala kapaciteta Doma na trenutnih 190 mest, spremenjena pa je tudi zunanja podoba objekta.

Za dobro počutje naših stanovalcev skrbi strokovno usposobljen kader.

Osnovna dejavnost našega Doma obsega:

 • namestitev v eno, dvo ali več posteljnih sobah na stanovanjskem in negovalnem delu ter oddelkoma z osebnim spremljanjem,
 • osebno pomoč, socialno oskrbo in varstvo,
 • osnovno zdravstveno, specialistično ambulantno in zobozdravstveno dejavnost v sodelovanju z Zdravstvenim domom Velenje,
 • zdravstveno nego,
 • storitve rehabilitacije (delovna in fizioterapija),
 • paliativno oskrbo,
 • prehrano, primerno zdravstvenem stanju naših stanovalcev,
 • vzdrževanje prostorov,
 • vzdrževanje perila,
 • dnevno varstvo,
 • nego na domu,
 • druge storitve, namenjene udobju in dobremu počutju naših stanovalcev (frizer, pedikura, masažni salon, knjižnica…) in
 • storitve za zunanje uporabnike.

 

Notranjost doma je stanovalcem prijazna. Velika jedilnica v pritličju poleg osnovnega namena prehranjevanja služi tudi kot prireditveni prostor. Trudimo se, da skozi vse leto v našo hišo stanovalcem prinesemo čim več zunanjega življenja.

»Dom ni tam, kjer stanujemo, ampak tam, kjer ljubimo in smo ljubljeni.«  (Karlheinz Deschner)

 

Z ozirom na zgornjo misel je želja in cilj osebja stanovalcem nadomestiti tisto, česar so bili deležni v domačem okolju. Zato se trudimo našim stanovalcem zagotoviti varen, udoben, predvsem pa topel in prijazen dom ter kvalitetno oskrbo.

Zavedamo se, da je učenje vseživljenjski proces, zato organiziramo razna predavanja za sorodnike, stanovalce in zaposlene. Sodelujemo z različnimi društvi, umetniki in kulturniki, ki s svojo prisotnostjo, znanjem in izkušnjami bogatijo našo notranjost ter notranjost našega doma.

Preživljanje prostega časa lahko naši stanovalci izkoristijo z različnimi aktivnostmi, kot so vodena telovadba, prijateljske skupine, sodelovanje v pevskem zboru, sodelovanje v biblični skupini, na ustvarijalnih delavnicah, na kinoloških uricah, v knjižnici, z branjem časopisa Domski štruk’li, ki ga izdajamo, na prireditvah, ki jih prirejamo, na športnih igrah, na praznovanjih rojstnih dni stanovalcev, sprehodih in izletih ter drugih aktivnostih.

Veliko pozornosti namenjamo ohranjanju in vzdrževanju neodvisnosti stanovalcev, tudi tistih, ki so oboleli z demenco, ter s tem dvigujemo kvaliteto njihovega življenja.

V želji ohraniti slovenske običaje prirejamo blagoslov jedi, pustovanje, martinovanje, ličkanje, ne pozabimo pa tudi na praznični december, valentinovo in gregorjevo.

Za razvijanje in zadovoljevanje duhovnih potreb v sklopu Doma enkrat tedensko poteka verski obred v domski kapelici.

Lokacija doma predstavlja prednost za tiste, ki po opravkih hodijo sami. V bližini pa je tudi lepo urejen mestni park za vse tiste, ki radi preživljajo čas v naravi.

Stanovalce redno obiskujejo številni prostovoljci vseh starosti, ki v dom prinašajo mladost, veselje in radost, hkrati pa spoznavajo dom, osebnostno zorijo in si s tem nabirajo bogate življenjske izkušnje.

 

»Ni bogat tisti, ki veliko ima, marveč tisti, ki veliko da.«  (Erich Fromm)